Apskats: Creative Twisted Classics 2018


Jau otro sezonu pēc kārtas William Grant & Sons viskiju vēstnieks Baltijā Ansis Ancovs un Amber Distribution pulcēja Latvijas bārmeņus uz klasisko kokteiļu tvistu sacensībām. Dalībnieku uzdevums dažādos posmos bija radīt oriģinālu tvistu kādam no pasaules klasikas kokteiļiem. Jau pirmajā gadā, kad savs radošums bija jāpierāda, eksperimentējot ar tādiem kokteiļu grandiem kā Old Fashioned, Whisky Sour un Gin Fizz, atsaucība bija ļoti liela un sacensībās piedalījās rekordliels dalībnieku skaits. Arī 2018. gada sezonā bārmeņi nebija jāskubina sūtīt savus pieteikumus un bija gatavi jauniem izaicinājumiem. Protams, jāpiemin arī katra posma galvenā balva – pilnībā apmaksāts ceļojums uz vienu no pasaules kokteiļu lielpilsētām Londonu. Tur uzvarētājiem būs iespēja tikties ar industrijas slavenībām, apmeklēt pilsētas ievērojamākās vietas un, protams, baudīt kokteiļus metropoles topa bāros, tai skaitā 2017. gada labākajā bārā – American Bar at Savoy. Piekritīsiet – iespaidīgi!

Sacensību organizators Ansis Ancovs šogad bija sarūpējis visnotaļ interesantus un izaicinošus uzdevumus. Pirmajā posmā dalībniekiem bija jārada Bloody Mary variācija. Vienlaicīgi ar sacensībām Latvijā arī tika prezentēts jauns degvīns, William Grant & Sons produkts, no Islandes – Reyka Vodka. Ar to arī bija jāstrādā. Pasākuma ietvaros Latvijā bija ieradies Reyka globālais vēstnieks Fabiano Latham, kurš arī bija viens no žūrijas pārstāvjiem. Sacensību nolikumā sacīts, ka gala iznākums drīkst būt gan dzerams, gan molekulārās miksoloģijas, gan ēdams. Dalībniekiem tas deva papildu iespējas variēt, un daži nudien bija ļoti pārsteidzoši risinājumi.

Piemēram, Zemeņu Bloody Mary Milk Shake vai Asiņainās Mērijas zupa.

16 dalībnieku konkurencē uzvaras laurus posmā Bloody Mary Like No Other plūca kokteiļbāra “Mākonis” bārmenis Dāvids Hilmanis.

Otrais posms bija Curiosity Negroni. Tajā, izmantojot vienu no Latvijā iemīļotākajiem džiniem Hendrick’s Gin, bija jāpagatavo slavenā Negroni tvists.

Arī šis posms pulcēja ievērojamu dalībnieku skaitu, un ļoti sīvā cīņā par uzvarētāju tika kronēts jaunās viesnīcas Kempinski bāra bārmenis Oskars Vārenbergs.

Īpaši gribētos pieminēt Mihailu Minckovski un Noru Kārkliņu, kuri attiecīgi bija sagatavojuši Negroni sendviču ar Hendrick’s Gin putām, vermutā mērcētu rupjmaizi un Campari krēmu, un Negroni kēksiņus, pasniegtus ar Negroni saldējumu.

Uzvarētājs Oskars vēlējās būt saudzīgāks pret šo klasisko meistardarbu un, lai tā oriģinālais autors kapā neapgrieztos otrādi, pasniedza to elegantā Coupette stila glāzē.

Šī gada Creative Twisted Classics sacensību sēriju 27. jūnijā noslēdza diezgan drosmīgs izaicinājums, kurā savu dalību pieteica arī baristas, – īru kafijas tvists Irish Coffee. Limitless. Tajā par bāzes alkoholu bija jāizmanto arī jaunums Latvijas tirgū no Tullamore D.E.W. klāsta – Tullamore XO Caribbean Cask.

Vērojot dalībnieku pagatavotos meistardarbus, varēja secināt, ka labi zināmā īru kafija var tikt pasniegta kā aukstais dzēriens un tā ir arī ēdama. Izdomas šajā posmā netrūka. Lielisku risinājumu piedāvāja “Mākoņa” bārmenis Miķelis Bernāns, kurš piedāvāja tiki stilā pagatavotu viegli gāzētu Karību stila kafiju ar Tullamore viskiju. Ar to gan bija par maz, jo par radošāko bārmeni šajās sacensībās tika kronēts Entresol bārmenis Toms Remers, otrajā vietā aiz sevis atstājot Alvinu Matisānu no restorāna “Ferma”. Īpaši vēl gribētu pieminēt vienu no talantīgākajiem kafijas bārmeņiem Raimondu Zadvornovu, kurš klātesošos pārsteidza ar lielisku kafijas lekciju un pagatavoja izcilu klasisko īru kafiju un nodemostrēja savu meistarību un apbrīnojamās zināšanas.

Katrs posms norisinājās “B bārā”, un šefpavārs bija sarūpējis tematiskas uzkodas, ar ko dalībnieki un viesi varēja cienāties sacensību laikā. Organizatorisko atbalstu sniedza Latvijas Bārmeņu federācija.

Ansis saka lielu paldies visiem dalībniekiem un ļoti atzinīgi izsakās par mūsu bārmeņu izdomu un radošumu. Par 2019. gadu Ansis runā izvairīgi, bet atklāj, ka vēlas turpināt iesākto un bārmeņiem būs iespēja sevi parādīt līdzīgās sacensībās.

Bet ko par to visu saka paši dalībnieki? Lūk, daži no tiem:

 Jurijs Zariņš – THE LEFT DOOR BAR

“Es piedalos jau 2 gadus pēc kārtas. Vispirms, man liekas, ka šis konkurss ir viens no jaukākajiem, jo tā atmosfēra, kas valda bārā ir nenovērtējama – visi draudzīgi, čill, have fun utt. Otrkārt, tvisti ir tas retais gadījums, kad tu vari pastrādāt un pārdomāt kokteiļu ikonas – no vienas puses, tas var šķist vieglāk, jo ir jau virzienu vekors kokteiļa radīšanai, bet tā tas nav, jo kokteiļu klasika ir jāciena, līdz ar to, pie šī visa jāpieiet ar cieņu pret oroģinālu. Tas ir izaicinājums!
Man būtu divi komentāri, tomēr:
– liekas, ka būtu jauki vērtēt arī dalībnieku prezentāciju. Tomēr, tas ir guest-shift, viesi nāk ciemos ne tikai baudīt kokteiļus, bet arī uzzināt stāstu un saprast, kāpēc tieši šādi kokteilis izskatās un šādi ingredienti ir atlasīti.
– būtu nedaudz striktāk jānodefinē atbilstība kokteiļa oriģinalitātei. I am not grupmy old man, bet salīdzinot ar iepriekšējo gadu tas viss kļuva sarežģītāk un dažriez pārtop par pavāru sacensībām t.i. jābūt kokteilim, kas konceptuāli ir līdzīgs oriģinālām, jeb arī jābūt pamatotam alternatīvu risinājumam. Nevis “man nepatīk Negroni, uztaisīšu Gin Fizz ar Suze :-))” Bet no otras puses šāda nereglamentētā pieeja dod vairāk brīvības un trakuma, kas arī ir nice
Paldies vēlreiz, gaidam nākamo gadu un jaunus tvistus.”

Oskars Vērnbergs – STAGE 22 @ KEMPINSKI HOTEL

“Esmu ņēmis dalību gandrīz visos Creative Twisted Classics konkursos, jo tie nojauc visas barjeras, kas mūs ierobežo citos konkursos. Dota pilna vaļa fantāzijai un konkursa dalībnieki vienmēr viens otru pārsteidz ar iepriekš neredzētiem piegājieniem un idejām. Creative Twists vienmēr uztveru kā mazus bārmeņu svētkus, jo šī konkursa ietvaros vienmēr jūtama ļoti pozitīva un saliedēta gaisotne – kreatīvās brīvības ballīte.”

Aldis Glodenis – CLOUD NINE

“Es ilgu laiku domāju kā varētu pamatot frāzi – “Modernā kokteiļu klasika”. Un to es sapratu, pēc pirmā Creative Twisted Classics sacencībām. Paņemt klasisku kokteili, kuru zina visa pasaule un dot vaļu savai fantāzijai, jo to nespēs tev atņemt neviens, tik ilgi kamēr ir radošums un kreizī idejas, tik ilgi es atbalstīšu un došu piekrišanu uz Classic Cocktail Twist sacencībām. Laikam ejot, es ticu ka šādas sacencības būs pasaulē augsta mēroga trends.”

Mihails Minckovskis – 1883

“Sacensību koncepts ir vienkārši super! Šī gada posmi lika aizdomāties, ka žūrija vēk nav gatava tik strauji augošām tendencēm un nav līdz galam skaidrs kā tiešāt. Uzskatu, ka vislābāk ar savu darbu žūrija tika galā tieši pēdējā Irish Coffee. Limitless posmā. Nesako to tāpēc, ka neieguvu pirmo vietu. Tādi pasākumi ir jāturpina un noteikti atbalstīšu Anša rīkotos pasākumus cik varēšu. Paldies.”

Dainis Matjušins – STAGE 22 @ KEMPINSKI HOTEL

“Sacensības kopumā organizētas lieliski, tas, ko sagaidu no sacensībām ir brīva vaļa izpausties bez liekas skatīšanās uz rokām. Šogad pierādījās, ka daudzi laikam vēlas kļūt par pavāriem, jo beigās laikam bija bišķi par daudz ēdiena. Varbūt to kaut kā ierobežot, protams neaizliegt gatavot ēst, bet uzstādīt rāmjus.
Atmosfēra arī bija tāda kādai tai bija jābūt, jo es nejutos ka būtu uz sacensībām atnācis, jo nebija uztraukums kā citās sacensībās. Kā jau Ansis to pozicionē – tā ir guest shift atmosfēra. Sākotnēji likās ka būtu labāk terasē rīkot, bet bārā bija labāk… daudz dabīgāk.
Starp citu… mierinājuma balvas vajadzētu dot katrā posmā visiem dalībniekiem, ne tikai pēdējā.
Un šķiet, ka katru posmu vajadzētu rīkot citā vietā? Jo vismaz tā mēs paši bārmeņi aizietu uz citu vietu un apskatītos kā citur notiek darbība.”

Miķelis Bernāns – MĀKONIS

“Patika, ka bija tāda chill atmosfēra, visi vairāk vai mazāk viena kalibra. Kokteiļa variāciju stili bija tik dažādi, ka žūrijai bija ļoti vispusīgi jāpieiet vērtējot. Vērtējumi likās adekvāti. Vietas izvēle bija laba, kolektīvs izpalīdzīgs. Pasākuma housts un idejas autors Ansis arī vairoja labas vibrācijas gaisā. Labprāt piedalīšos vēl.”


Dalies: