Kas gaidāms kafijas pasaulē 2019. gadā


Sadarbībā ar Gemoss.lv


Ja interjerā un modē tendences mainās katru gadu, kafijas jomā tik krasas pārmaiņas katru gadu nav, un varbūt labi vien, ka tā, citādi nepaspētu izbaudīt visu jauno. Kā stāsta Andrito Kafijas Grauzdētavas saimnieks Andris Petkēvičs, pārmaiņas jūtamas vairāk pa piecgadēm, tomēr arī šogad varēs manīt kādu virzienu attīstību.

Specialty kafija

Tā kā kafijas kultūra pēdējos gados strauji attīstījusies, tās baudītājiem arī augušas prasības. Pateicoties kafijas entuziastiem un prasīgajām garšu kārpiņām, pēdējos gados strauji audzis pieprasījums pēc specialty kafijas, kas ir īpašas kvalitātes kafija. Bieži vien tiek jaukts un teikts, ka tā ir specializēta kafija, bet pareizi ir teikt – īpašas kvalitātes. Jo šādas kafijas titulu var iegūt tikai tad, ja produkts izturējis noteiktu pārbaudi, atbilst augstajiem standartiem un rādītājiem. Šai kafijai nav milzīgi pārdošanas apjomi pasaulē, taču tas arī nav tas, ko kafijas ražotāji grib panākt, jo ne visi spēj novērtēt šādu dzērienu. Tomēr kafijas jomā izglītotie paliek arvien vairāk un līdz ar to vēlme baudīt tieši šādu kafiju ar katru gadu krietni pieaug. Ja pirms dažiem gadiem specialty kafija vēl tika uzskatīta par kaut ko ekskluzīvu, nu tā ir ikdiena. Cilvēki vēlas baudīt ko īpašu ikdienā, nevis tikai īpašās reizēs, tāpēc par šo kafiju noteikti šajā gadā vēl dzirdēsim daudz.

Paradumu maiņa

Kafijas garšu pasaule ir ļoti plaša un dažāda, un šo jomu vēlas izzināt arvien vairāk cilvēku. Jaunā paaudze ļoti aizraujas ar kafijas nozares iepazīšanu un tas ļauj jomai attīstīties un nepalikt garlaicīgai. Kafija vairs nav tikai dzēriens, ar ko gūt možumu, tā ir zināšanu kopums. Pateicoties sabiedrības interesei par kafiju, arvien pieaug vēlme apmeklēt dažādas meistarklases. Cilvēki, kas baudījuši izcilu kafiju kafejnīcā, vēlas to atkārtot savās mājās, tāpēc dažādas meistarklases kļūst par pieprasītu izglītošanās veidu. Tieši tāpēc gaidāms, ka arī šogad arvien populārāk būs apmeklēt dažādus ar kafijas izzināšanu saistītus pasākumus, kursus un seminārus. Starp citu, arī Andrito Kafijas Grauzdētava rīko kafijas izzināšanas meistarklases. Vairāk par tām var uzzināt šeit.

Vēl pieaugoša interese vērojama kafijas festivāliem, kas ir lieliski pasākumi, kur uzzināt daudz jauna par kafiju un produktiem, kas ar to saistīti. Šādos pasākumos notiek arī kafijas čempionāti, kas arī ir aizsākums festivāliem, taču šādas vietas pulcē industrijas pārstāvjus no dažādām vietām. Pirms dažiem gadiem varēja vien pasmīnēt par kafijas festivāliem, jo kāpēc gan rīkot festivālu vienam dzērienam par godu un kāpēc tam jāatvēl tik liela uzmanība? Tomēr kafija ir kulta lieta, tāpēc festivāli ir aizrāvuši ļaudis un tie notiek gan mūsu kaimiņzemēs, gan citur Eiropā un pasaulē.

Taču nav nemaz jāmeklē, lai apzinātos, kā sabiedrība izglītojusies kafijas tēmā. Teju katram ir viedoklis par to, kura reģiona kafija ir labākā, kādi automāti pagatavo vislabāk un kādi dzērieni ir garšīgākie. Tas, ka par kafiju runā, un pie tam daudz, tikai pierāda, ka neesam vienaldzīgi un mums rūp ikdienas paradumi. Par kafijas izzināšanu šogad noteikti dzirdēsim vēl daudz.

Aukstie kafijas dzērieni

Tā kā pēdējos gados ievērojami palielinājusies interese par kafiju, rodas arvien jauni kafijas dzērieni. Tieši tāpēc šogad un noteikti dažus turpmākos gadus arvien biežāk varēsim baudīt daudz jaunus kafijas dzērienus. Piemēram, cold brew kafiju aktuāli brūvēt gan lielos, gan mazos uzņēmumos un pieaug interese to gatavot arī mājas apstākļos. Kafijas dzērienu kultūra kļuvusi tik bagātīga, ka teju katrā benzīntankā var iegādāties spirdzinošus kafijas kokteiļus un limonādes, kas īpaši tendēti jaunajai paaudzei.

Arī Andrito Kafijas Grauzdētava radījusi spirdzinošu kafijas ķiršu limonādi COCHELE, kas brūvēta no žāvētiem kafijas koka ķiršiem – šis dzēriens sniedz uzmundrinājumu un lieliski veldzē slāpes, turklāt ļauj izbaudīt vēl nepiedzīvotas garšas. Šādi dzērieni ir vēl viena iespēja paplašināt kafijas pasaules redzesloku.

Vēl kafija turpinās savus laurus plūkt dažādos alkoholiskos kokteiļos, ar interesantām garšu niansēm papildinot ierastos kokteiļus. Piemēram, espresso ar džinu un toniku ir lielisks tandēms, kas ļauj piedzīvot vēl nebijušu garšu ceļojumu. Kokteiļu kartēs šogad noteikti arvien vairāk varētu parādīties kafijas klātbūtne, tāpēc kafijas mīļi aicināti ļauties eksperimentiem. Arī viskijs vai martini un kafija ir lieliska savienība, nerunājot par dažādiem liķieriem, kas īpaši karstajā sezonā plaukst un zeļ kokteiļu kartēs. Šis gads pierādīs, ka kafijai var būt liela loma arī kokteiļu bāros un tas nav vairs tikai možuma dzēriens, bet bauda dažādām dzīves situācijām.